2015. 09. 09.
Tudomány
Fritz Andrea

Ezért vagy olyan önző

A jó hír, hogy nem tehetsz róla. A rossz az, hogy azért tehetnél, ha akarnál - derítették ki pécsi kutatók.

Pécsi kutatók, Bereczkei Tamás és csapata saját módszert dolgozott ki a Machiavellizmus vizsgálatához és a háttérben meghúzódó okok felderítéséhez.

A Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének kutatói úgy tűnik, hogy megfejetették az önzőség okát. Bereczkei Tamás és csapata egy szimulált pénzügyi tranzakciókon alapuló játékot találtak ki, majd megfigyelték, hogy ki, hogyan reagál a partner fair vagy nem fair lépéseire. A kutatók kíváncsiak voltak egyrészt arra, hogy a résztvevők jutalmazni vagy épp büntetni fogják-e a partner válaszlépését és viselkedését, másrészt arra is, hogy ha kedvező helyzetbe kerülnek, fair módon járnak-e el vagy inkább kihasználják a másikat. A játék közben az agyi aktivitásokat is megfigyelték.

Az eredmények szerint, amikről a Medical Daily is beszámolt, az önzőségre hajlamos emberek agya másképpen működik, mint a többieké. Így például nagyon aktív az agy azon területe, amelyik gátolja az ösztönös fair viselkedést azokban a helyzetekben, amelyekben erre nagy szükség volna az együttműködő kapcsolatok kialakításához.

A kutatók azt is feltételezik a vizsgálatok alapján, hogy bizonyos embereknél „be van programozva” az önzőség. Vagyis ezek az emberek hajlamosak másokat kihasználni, ha van motivációjuk és lehetőségük rá.

Ezért vagy olyan önző


Forrás: okpecs.hu
Vissza

Kapcsolódó hírek

Nanotechnológia, chipek és m…

2015. 12. 29. Tudomány

Te már használod az appot, a…

2015. 10. 09. Tudomány

Pécsen újabban nem, de a per…

2015. 10. 01. Tudomány