2015. 09. 26.
Tudomány
Fritz Andrea

Nem ússza meg Baranya az atomtemetőt?

A tervek szerint már októberben megkezdik egy 700 méter hosszú kutatóárok ásását Boda környékén. Azt vizsgálják, alkalmas-e a terület a nagya radioaktivitású atomhulladék tárolására.

A tervek szerint már októberben megkezdik egy 700 méter hosszú kutatóárok ásását Boda környékén. Azt vizsgálják, alkalmas-e a terület a nagy radioaktivitású atomhulladék tárolására.

Egy 3-3,5 méter széles, 2-6 méter mély és 700 méter hosszú kutatóárok kialakítása kezdődik el napokon belül, amely a terület földtani tulajdonságainak pontosabb megismerését szolgálja – közölte Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója szombaton Bodán.

Az itt elvégzett vizsgálatok eredményeire alapozva szeretnék 2017 végéig szűkíteni a kutatási területet. A tervek szerint 2030-ra elkészül egy felszín alatti kutató laboratórium, 2055-ben elkezdik, 2065-re befejezik a mélygeológiai tároló megépítését, amennyiben a “kőzet megfelelő, és van társadalmi támogatás” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Az idei munkálatok költsége 400 millió forint. Jövőre – az ügyvezető tájékoztatása szerint – hasonló nagyságrendű kiadásokat terveznek.

A program célja, hogy igazolja: a Nyugat-Mecsekben található bodai kőzet valóban alkalmas arra, hogy a század második felében itt alakítsák ki a föld mélyében a nagyaktivitású hulladékok végleges tárolóját. (MTI)

Nem ússza meg Baranya az atomtemetőt?


Forrás: okpecs.hu
Vissza

Kapcsolódó hírek

Nanotechnológia, chipek és m…

2015. 12. 29. Tudomány

Te már használod az appot, a…

2015. 10. 09. Tudomány

Pécsen újabban nem, de a per…

2015. 10. 01. Tudomány