2015. 04. 22.
Tudomány
R.J.

Mobillal mentette meg az életét

Pécsi orvosok fejlesztettek ki egy appot, a nőt ez mentette meg. Ebből tudta meg ugyanis, hogy érdemes kivizsgáltatnia magát. Nem döntött rosszul, amikor tényleg elment egy szűrésre.

Tavaly startolt az a mobil applikáció, melyet a Pécsi Tudományegyetem orvosai fejlesztettek ki, és a világon szinte egyedülálló módon teszi lehetővé a tüdődaganat rizikó felmérését. A fejlesztés most életet is mentett, ugyanis kioperáltak egy rákos daganatot annak a kétgyermekes családanyának a tüdejéből, akit a telefonos applikáció „utalt be” a kivizsgálásra.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Mellkassebészeti Osztálya és a Bioanalitikai Intézet orvosai dolgozták ki azt a világon szinte egyedülálló okostelefonos applikációt, amely segíthet abban, hogy a tüdődaganatot korai stádiumában felismerjék. 

Kivizsgálásra érkezett Intézetünkbe Heil Zoltánné, Csilla, aki barátnője tanácsára töltötte ki a mobiltelefonos tesztet. A nem dohányzó betegnél ennek eredménye azt hozta ki, hogy a családjában előfordult daganatos betegségek gyakorisága miatt magas rizikófaktorral rendelkezik, vagyis mielőbb jelentkezzen egy szakorvosnál – meséli Dr. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa. A vizsgálat kisméretű rákos daganatot diagnosztizált a tüdejében. Azonnal megoperáltuk, és mivel mindez egészen korai stádiumban történt, így endoszkóppal tudtuk eltávolítani a beteg tüdőrészt. Összességében nagyon jók a beteg túlélési esélyei!” 

Óriási ugyanis a jelentősége annak, hogy a páciens a betegség melyik stádiumában keresi fel a szakorvost. 

„Most már remélhetőleg túl vagyok a nehezén, de azért nagyon megijedtem, amikor a daganatról tájékoztatott a doktor úr – emlékezik vissza Heilné. Hihetetlen, hogy egy mobilos applikáció mentette meg az életemet, de gyakorlatilag ez a helyzet…”

A Pécsi Tudományegyetem orvosai által kifejlesztett programnak köszönhetően egy rövid kérdőív „kitöltésével” bárki felmérheti azt, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából, sőt, az eredmény után az alkalmazás 10, illetve 20 évre előre meg tudja „jósolni” a jövőbeli várható állapotot. Például egy húszéves hölgy megnézheti, harminc- vagy negyvenéves korában várhatóan melyik rizikócsoportba tartozik majd. A program rögzíti a cellainformációk alapján a kitöltés helyszínét, így a kitöltés végén felajánlja a legközelebbi szűrőközpont címét – ahogy ez Csilla esetében is történt.

Az applikációt Androidra és iOS-re hozták létre, a használata ingyenes és anonim.

Innen tölthető le:

Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.markcon.lungtumourfilter

iOS – https://itunes.apple.com/US/app/id916253302

Mobillal mentette meg az életét


Forrás: okpecs.hu
Vissza

Kapcsolódó hírek

Nanotechnológia, chipek és m…

2015. 12. 29. Tudomány

Te már használod az appot, a…

2015. 10. 09. Tudomány

Pécsen újabban nem, de a per…

2015. 10. 01. Tudomány