2015. 12. 05.
Gazdaság
Vastagh Gábor

1,5 milliárddal dobják meg pluszban a pécsi naperőművet

Csak úgy! A fő cél ugyanis az, hogy teljesen el lehessen költeni a rendelkezésre álló uniós keretet, így megnövelik bizonyos projektek támogatását.

Csak úgy! Így az eredetileg 3,5 milliárdos program 5 milliárdosra nőtt. A fő cél ugyanis az, hogy teljesen el lehessen költeni a rendelkezésre álló uniós keretet, így megnövelik bizonyos projektek támogatását – számol be a Portfólió. 

Alig valamivel több, mint egy hónapja jelentette be Páva Zsolt, pécsi polgármester, hogy Pécsen építik meg Közép-Európa legnagyobb naperőművét, ami akkora lesz, mint 20 focipálya.

A teljes egészében európai uniós pénzből épülő, 3,5 milliárdba kerülő 7 MW-os erőmű a tervek szerint még idén év végéig megépül egy 20 hektáros területen, Tüskésréten – mondták egy hónappal ezelőtt. A 140 ezer négyzetméternyi napelemrendszer 8400 KWh-nyi energiát termel majd évente. Ez körülbelül 1600 átlagos négyfős család éves villamos energiaszükségletével egyenértékű.

naperőmű Páva

A decemberből vissza van még pár hét, de a naperőmű egyelőre nem épül, viszont bővül. Most jött a hír, hogy 5 milliárdra emelte a kormány a projekt összegét, vagyis még “hozzávágnak” 1,5 milliárdot a pécsi óriási naperőműhöz – írja a Portfólió. A fő cél ugyanis az, hogy teljesen el lehessen költeni a rendelkezésre álló uniós keretet, így megnövelik bizonyos projektek támogatását. Mindezt egy friss kormányhatározat is megerősíti.

A szaklap szerint mostanában rengeteg ilyen kormányhatározatnál lehet azt látni, hogy a megnövelt támogatási keret mellé nem támaszt plusz feltételeket, nevesített elvárásokat a kormány, pontosabban kívülről nem lehet tudni, hogy a megnövelt támogatást konkrétan mire fordítják (a gyakran egyébként is csak megvalósulási fázisban lévő projektnél.) Pécs azonban kivétel, itt ugyanis  nevesítve van, hogy 3 MWh plusz termelői kapacitás jön létre a többlet támogatással.

A pécsi naperőmű projektjét az MVM Hungarowind Kft. nyerte el, ami okozott némi meglepetést a szakmában, mivel ennek a vállalatnak eddig semmilyen tapasztalata nem volt naperőművek telepítésével kapcsolatban. Viszont lényegében az állam a tulajdonosa.

(Borítóképünk csak illusztráció!)

1,5 milliárddal dobják meg pluszban a pécsi naperőművet


Forrás: okpecs.hu
Vissza

Kapcsolódó hírek

Ötmilliárdos kereskedelmi ki…

2016. 01. 07. Gazdaság

500 milliós váratlan mínuszt…

2015. 12. 31. Gazdaság

Nagyon érzelmes posztot enge…

2015. 12. 30. Gazdaság